Christoffer Björkwall
Utvecklare inom Machine Learning
Christoffer Björkwall
Utvecklare inom Machine Learning

Blogginlägg

Utvecklingen av ClickbaitScrambler

Utvecklingen av ClickbaitScrambler

ClickbaitScrambler är en skojapplikation som bygger på ett koncept jag hade på sajten KalkyleraMera.se under ett par år. Konceptet bygger på att skrapa clickbait-rubriker och flytta ordföljder för att skapa oväntade och humoristiska resultat.

Varför ClickbaitScrambler?

Jag skapade ClickbaitScrambler i Ruby on Rails till KalkyleraMera.se som en reaktion på att jag irriterade mig på clickbait-rubriker. De var så banala och samtidigt så effektiva. Som ett sätt att förlöjliga detta på ett roligt sätt skrapade jag rubrikerna, delade upp dem i en före-del och en efter-del och bytte plats på dem. Exempelvis: ”Hasse 45, var ute med båten – då hände det omöjliga” delas upp i ”Hasse 45, var ute med båten” och ”då hände det omöjliga” som slumpmässigt kan kombineras ihop med andra rubriker tex till ”Hasse 45, var ute med båtennu är Regerigen i krisläge!”. Vissa kombinationer blir riktigt roliga, andra bara konstiga.

Konceptet gick ok på KalkyleraMera.se men skapade påfrestningar på databas och system som inte motsvarade värdet det gav till sajten, så jag tog till slut bort det. När jag sedan ville testa lite nya tekniker (tex Django och MongoDB) så valde jag detta koncept för att kunna skapa på en ”skarp” idé. Tanken var, och är inte, att kommersialisera det mer än denna enkla publicering.

Tekniken bakom

ClickbaitScrambler är byggt i Python med Django som framework. Jag ville göra ett större och mer komplext projekt i Django än andra testapplikationer jag gjort (lokalt). Utöver det ville jag testa att använda MongoDB som bakomliggande databas i ett projekt. Det är ju i praktiken inte det bästa valet för just Django (där en relationsdatabas hade varit vettigare) men det handlade mer om att använda MongoDB skarpt.

Jag deployade ClickbaitScrambler först framgångsrikt med DockerGoogle Cloud Kubernetes Engine men ligger nu på Cloud Run för att det är betydligt billigare.

Resultat

Huvudsyftet med projektet var att få en fungerande applikation med huvudfokus på just Django men också Docker och MongoDB som jag ville testa mer av.

Det är ett projekt som jag lämnat därhän när allt fungerade rent tekniskt utifrån vad jag hoppats på att utveckla. Applikationen fungerar som förväntat men är inte optimerad på något sätt.

Status / framtid

Applikationen är inget jag ämnar att vidareutveckla eller kommersialisera vidare. Jag har som sagt redan testat det på en större plattform och även om det är lite småskojigt så skapar det inte tillräckligt med värde för en besökare för att motivera att jag utvecklar det till ett riktigt koncept.

ClickbaitScrambler finns att testa på clickbaitscrambler.bjorkwall.com.

Write a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.